K čomu je olej dobrý?
Istý výber
Bez ohľadu na druh oleja, ktorý sa chystáte kúpiť, je nutné sa zamerať na spôsob výroby oleja, jeho zloženie a pokiaľ možno aj pôvod surovín. Oleje sa rozlišujú na dva typy - živočíšne a rastlinné. Najvhodnejší a najšetrnejší spôsob získavania oboch druhov olejov je lisovanie za studena. Olej nesmie obsahovať ťažké kovy, PCB (polychlórované bifenyly) a ketóny. Rovnako tak je chybou, ak je v zložení uvedený zmiešaný či nepresne špecifikovaný olej, napr. Rastlinný olej, zmes živočíšnych olejov alebo len "olej".Dôležitým ukazovateľom kvality je aj konzervácia, tá by mala byť prírodná, napr. rozmarínovým olejom. Veľkým plus pre vás je, ak výrobca uvádza aj krajinu pôvodu surovín. To však nie je príliš bežné. Napr. u lososového oleja hľadajte pôvod lososov z Aljašky či Nórska, z voľných chovov.
Olejová elita
Ak váš pes nemá rád ryby a ich špecifickú arómu, odporúčam zvoliť rastlinný olej, napr. ostropestrcový. Počuli ste o pestrece mariánskej? Ide o hojne využívanú rastlinku, olej z jej semienok sa používa predovšetkým pri potrebe detoxikácie, podpore funkcie pečene alebo pri otrave. Ostropestrcový olej obsahuje vysoký podiel kyseliny linoleovej. Tá je dôležitá pre posilnenie imunity, tvorbu ďalších kyselín, ovplyvňuje metabolizmus tukov a je tiež súčasťou buniek a membrán.
A na záver - druhy spracovanie oleja
Oleje podľa typu spracovania sú: za studena lisované a rafinované. Za studena lisované oleje sa lisujú bez využitia vysokých teplôt. Hovorí sa im tiež terapeutický olej. Obsahuje rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine, hlavne vitamín E, cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pre chuť olejov sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. Obsiahnuté mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky. Nevýhodou lisovania za studena je malý výťažok lisovanie a s tým spojená vyššia cena oleja. Rastlinná surovina sa po vylisovaní za studena často ďalej spracováva obvyklým spôsobom pre získanie rafinovaného oleja - teda napr. Výlisky z olív z procesu lisovania sú ďalej použité na výrobu rafinovaného olivového oleja. Oleje lisované za studena sú preto drahšie ako rafinované oleje.Rafinované oleje získavané za využitia vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel sú značne lacnejšie. K výrobe sa dá použiť už spracovaná surovina z lisovania za studena. Za vysokých teplôt vzniká rad zapáchajúcich či toxických látok. Tieto látky spolu so zvyškami rozpúšťadlá musia odstrániť tzv. rafináciou. Tým sa ale zároveň odstránia aj všetky prínosné a cenné látky. Získame tak čistý tuk bez pôvodnej chuti a vône. Rafinovaný olej nemá praktický žiaden zdravotný prínos, hodí sa skôr ako tuk napr. na prípravu jedál.
Rozličný spôsob výroby oleja má vplyv nielen na chuť oleja, ale aj na spôsob jeho použitia, prínos pre organizmus a celkový nutričný potenciál. Terapeutický, teda za studena lisovaný olej, je liečivo, doplnok stravy, cenný a mocný prírodný pomocník pre každého psíka.