Všetko pre vašich maznáčikov. Labku na to!

Domov

0220 924 080 Volajte po-št 8:00-18:00,
pia 8:00-17:00
Doprava nad 49 € ZADARMO Píšeme pre vás Tlapka TV

Blog obchodu pre chovateľov SpokojnýPes.sk

UKECANÝ PES_

Hovoríme vám pravdu. Zvlášť o krmivách.

DO OBCHODU

Prosím se nebo si vytvořte bezplatnou registraci.

Remind

Košík 0,00 0

Do dopravy zdarma zbýva 9999,- Kč
0

Obľúbené položky:

0
Menu

Psotoulky # 22 - Zlín

Dátum: 27.5. 2021 Váš SpokojenyPes.cz

Ahooj svorku! Sú tu ďalšie Psotoulky a tentoraz si pretiahneme labky v Zlíne. V meste, ktoré preslávil predovšetkým Tomáš Baťa, ktorý si vtedy úspešne prošlapal svoju vlastnú cestičku v podnikaní a ktorého topánky sú dodnes synonymom kvality, oddanosti a focusu na zákazníkovu spokojnosť.

Pročmucháme spoločne ty najzaujímavejšie kúty Zlína a opäť sa vydáme aj za bájnym Psokladem . Čaká nás veľa dobrodružstiev, tak si pretiahnite labky a vyrážame! 🐾

Čo to sú #psotoulky?

\"Všade dobre, doma najlepšie.\" More síce nemáme, ale za to nádhernú prírodu áno! V spolupráci s   cestovateľom a fotografom Radkom vandrovku pre vás každých 14 dní pripravujeme tip na výlet po ČR , ktorý je vhodný aj pre vaše chlpáča (naháča tiež :). A aby to bolo poriadne \"dobrodruhovia\", na mieste bude vždy ukrytý psoklad, teda škatuľka s prekvapením . Ste pripravení? Vyrážame! :)

Baťov Zlín

Krajské mesto Zlínskeho kraje s necelými 75 000 obyvateľmi sa nachádza na východe Moravy a zasahuje do troch oblastí - Valašska, Hané a Slovácka, pričom charakterom má najbližšie k Valašsku . Vedeli ste, že v roku 1949 bolo mesto premenované na Gottwaldov? 🤔

Najviac mesto preslávil v 20. storočí Tomáš Baťa , ktorý tu vybudoval obrovský obuvnícky závod , ale ajniekoľko významných architektov , ktorí vtlačili Zlínu jedinečný charakter funkcionalistického mesta , jedinečného v rámci celej Európy.

Ikonické sú najmä neomietnuté budovy z červených tehál , ktoré sme si okamžite zamilovali ... V jednoduchosti je krása a keď sa prechádzate celú štvrtí len z týchto domčekov, je to proste paráda.

A práve do jednej z takýchto štvrtí sa hneď na začiatok vydáme ...

Štvrť Letna - raj tehlových domčekov

Letná je jednou z nejcharakteričtějších častí Zlína , ležiace západným smerom od centra. Je to doslova raj tehlových domčekov a ak sa vám budú páčiť aspoň z polovice tak ako nám, asi tu nejakú tú hodinku strávite ... 😁

Ide o prvá štvrť záhradných domčekov , ktoré nechal Tomáš Baťa vystavať svojim zamestnancom blízkosti závodu. V úzkych uličkách sa ľahko stratíte, ale tie výhľady, ktoré sa z horných ulíc sem tam otvárajú, za sprievodu zapadajúceho slnka, za to rozhodne stojí!

Pamätník Tomáša Baťu

Postupne sa presúvame na ďalšiu lokalitu, ktorá je len kúsok od Letnej, na námestí TG Masaryka . Na jeho hornom konci stojí jedna zo zlínskych dominánt , Pamätník Tomáša Baťu .

Budova vznikla v roku 1933 na návrh architekta Františka Lýdie Gahura , ako pocta tragicky zosnulému Tomášovi Baťovi . Zároveň je považovaná za perlu svetového funkcionalismu a významom je porovnávaná treba s brnenskú Vilou Tugendhat.

Architektovým zámerom bolo vyjadrenie osobnosti Tomáša Baťu , teda najmä veľkorysosť , optimizmus , jasnosť . Vznikol tak návrh \"skleneného kryštálu\" zo skla, betónu a kovu. Vnútri nájdete výrazné schodisko v tvare písmena \"Z\" (Zlín), loučové lampy podľa vzoru pôvodných lámp alebo vernú kópiu Baťovho osobného lietadla Junkers F- 13.

Lavička Václava Havla

O niečo nižšie na námestí už vykukuje ďalšie zaujímavé miesto, a to Lavička Václava Havla . Aj keď skôr než o lavičku ide teda o   stolík s dvoma stoličkami .✌️

Václav Havel mal ku Zlínu veľmi blízky vzťah , pretože tu dlhé roky pôsobil jeho dedko ako diplomat a spisovateľ. Václav u dedka tiež nejakú dobu zdržiaval, a to vo štvrti Mokrá.

Zámok Zlín

Od Lavičky Václava Havla sa presúvame k neďalekému renesančnému zámku , ktorý vznikol prestavbou pôvodnej tvrze zo 16. storočia . Nachádza sa uprostred sadu Slobody a skôr tu sídlilo Múzeum juhovýchodnej Moravy s Krajskou galériou výtvarného umenia .

V súčasnosti vnútri môžete navštíviť Galériu Vaclava Chada .

Náměstí Míru

na Zlínu je super, že je všetko tak pekne blízko seba .😁 Ani si nestačím poriadne upraviť popruhy od batohu na chrbte a už prichádzame na najstaršie námestí v meste . Predtým sa mu hovorilo tiež Hlavné / Masarykovo námestie a jeho ťahákom je miestna radnica .

Tá bola postavená roku 1923 na mieste, kde vyhorela pôvodnej renesančná radnica.

Baťovho vila

Začiatkom 20. storočia si Tomáš Baťa nechal navrhnúť svoju vlastnú vilu . Tá sa po roku 1946, kedy bola znárodnená, stala sídlom domu pionierov a od roku 1998 v nej nájdeme Nadáciu Tomáša Baťu .

Na podobe vily sa podieľalo veľa známych architektov a po predchádzajúcej dohode si môžete jej interiéry i prezrieť. Okrem toho sa tu organizujú rôzne kultúrne podujatia, ako sú prednášky, koncerty alebo oslavy.

Baťov mrakodrap

Aneb známa zlínska \"dvadsaťjednotky\" . So svojimi necelými 78 metrami bola po dokončení v roku 1938 najvyšším objektom vtedajšieho Československa a druhá najvyššia budova Európy !

mrakodrap nechal postaviť Jan Antonín Baťa ako sídlo riaditeľstva obuvnícke firmy. Aby to nebolo len tak, tento mrakodrap má jednu technickú lahôdku. Výťahové kancelária .

Šéfova kancelária bola naozaj výťahom s rozmermi 6x6 metrov . K dispozícii mal aj klimatizáciu , umývadlo , potrubnú poštu alebo podlahové zásuvky .

Dôvodom vraj bolo zefektívnenie porád s tímami v rôznych poschodiach budovy , podľa jednej z legiend potom efektívna kontrola zamestnancov . Pravda je však taká, že v ňom Baťa v skutočnosti nikdy nejazdil ...

A prečo \"dvadsaťjednotky\"? Všetky budovy v Baťových závodoch boli pomenované podľa amerického štýlu (prvé číslo = rad budovy smerom od východu k západu, druhé číslo = rad budovy smerom od juhu k severu).

Dnes v mrakodrape sídli Krajský úrad Zlínskeho kraja a finančný úrad . V spodných poschodiach je tiež reštaurácie alebo priestory pre výstavy , naopak v tom nejsvrchnějším kaviareň a vyhliadka .

14 | 15 Baťov inštitút

Uf ... Je toho dosť, čo? Ale keď tu je stále čo objavovať! 🐾 Posledným miestom, kam v rámci týchto Psotoulek zavítame, je 14 | 15 Baťov inštitút .

Ten vznikol z dvoch továrenských budov   v areáli závodu, ktoré sa tak zmenili v moderné kultúrne centrum . Aktuálne tu sídli Krajská galéria výtvarného umenia v Zlíne , Múzeum juhovýchodnej Moravy v Zlíne   a   Krajská knižnica Františka Bartoša v Zlíne .

Okrem troch stálych expozícií   sa tu koná celá rada rôznych výstav , prednášok , konferencii ,   koncertov , ...

Významné osobnosti

Lucy s Rozárkou tiež vyňuchali, že odtiaľ pochádza veľa zaujímavých osobností , tak napríklad:

  • Wabi Daněk - folkový a trampskej pesničkár, rodák zo Zlína
  • Leona Machálková, rodáčka zo Zlína
  • Zdeněk Miler - ilustrátor (autor Krtka), v mladosti pôsobil v Zlíne
  • Ilja Prachař - herec, rodák zo Zlína - Malenovic
  • Pavel Zedníček - herec, vyrastal v Zlíne
  • Antonín Bajaja - spisovateľ, rodák zo Zlína
  • Emil Zátopek - bežec, pretekať začal v Zlíne
  • Tomáš Dvořák - desaťbojár, rodák zo Zlína
  • Petr Čajánek - hokejista, rodák zo Zlína
  • Ladislav Vácha - gymnasta, žil v Zlíne

Firma menom Baťa

A pretože sme v Zlíne, tak si dovolím ešte pár slov o jednej z najúspešnejších českých firiem, o spoločnosti Baťa.😉

Tento obuvnícky business rozbehli súrodenci Baťovi v roku 1894 . Vďaka rýchlemu rastu sa začalo súčasne rozvíjať aj samotné mesto , ktoré do tej doby bolo skôr starobylé, plné remeselníkov a obchodníkov.

Postupne sa z neho však stalo dôležité priemyselné stredisko , ktoré za prvej svetovej vojny dodávalo milióny párov topánok rakúsko-uhorskej armáde a v Baťovom závodu tou dobou pracovalo na 4 000 zamestnancov .

Spoločnosť mala na mesto obrovský vplyv , kedy vďaka nej vzniklo veľa nových bytov, domov, hotelov, kín, školských budov, vedeckých ústavov, veľká nemocnica alebo filmové ateliéry.

Nemecká okupácia v čase druhej svetovej vojny r ozmach Baťovej firmy zastavila a americké bombardovanie veľkú časť tovární zničilo . Po vojne sa sídlom spoločnosti stala Kanada.

Odtiaľ sa v roku 1991 vrátila späť do Zlína a aktuálne pôsobí po celom svete ...

Psoklaaad!

Nebojte, nezabudli sme! Bájny Psoklad je na svojom mieste a čaká na svoje objaviteľa! Ako super východiskový bod pre jeho objavenie je štvrť Letná, kde sme tieto Psotoulky začínali.

  • Chcete skúsiť dobrodružnejšie spôsob ? Zadajte vášmu čmuchacímu parťákovi nasledujúce súradnice: 49 ° 12'58 \"N 17 ° 39'16\" E
  • hafan dáva prednosť šiškou a na súradnice vám prdí? Rozkliknite si túto mapku: https://mapy.cz/s/bucomofolo
  • Nedarí sa vám ho nájsť? Keď si prečítate nasledujúce vetu pospiatky, vyluštíte si nápovedu : umoRTS UNILKUP UOKLEV ETJEHCUMČORP

Pre prvých 10 z vás? Možno pre všetkých!

Až krabičku nájdete, urobte si radosť tým, čo ukrýva, a ideálne na oplátku vložte nejakú drobnosť s psie tematikou zase dovnútra pre ostatných.

Pre prvých 10 z vás máme pripravené prekvapko my, ale keď tam niečo necháte aj vy, urobíte tým radosť zase niekomu ďalšiemu, keď nenájde iba prázdnu krabičku!

Pssst! Skrýša krabičky je tajná a nemal by vás pri manipulácii s ňou vidieť žiadny nepísať mukel! Akonáhle vylovíte poklad, vráťte ju prosím na rovnaké miesto presne tak, ako ste ju našli. Labku na to!

Ooobrovská novinka pre rok 2021!

V každej krabičke od teraz nájdete okrem drobné odmeny aj jeden špeciálny symbol . Symbol, ktorý vám pomôže postupne rozšifrovať veľkú ročný tajničku , ktorá je zverejnená na www.psotoulky .sk . A keď ju rozlúštite ako prvý, vyhráte ročnú zásobu Spokoboxů úplne zadarmo! Znak nájdete vždy na spodnej strane viečka a v papierovom notese.

horšie, to nie je všetko!

  • Spokobox pre prvého nálezcu - keď ako prvý objavíte daný Psoklad a vyfotíte nám ho so svojím Chlpáčom na Instagram, kde nás označíte (#psotoulky, @spokojenypes), máte u nás Spokobox zadarmo! Zakomponujte do fotky ideálne aj okolité prostredie, buď spoločne namotivuje i ďalšie výletníkov. :)
  • Fotosúťaž - nestihli ste to ako prvý? To vôbec nevadí! Foťte, označujte a my každý mesiac vyberieme jednoho z vás, komu pošleme malý darček !
  • Top 3 hľadači roka - jazdíte za Psoklady pravidelne? Na www.psotoulky.cz bude štatistika top 3 čmuchacích tímov roku 2021, ktoré následne odmeníme. Tak nás nezabudnite označovať na Instagramu (#psotoulky, @spokojenypes), podľa ktorého budeme štatistiku aktualizovať.
  • Tajnička 2021 - o tej už som písal vyššie, ale pre istotu, zapisujte si dané symboly! ;)

Máte Instagram? A mohli by sme ho vidieť?

Odfoťte na mieste nejakú Čupr fotku, pridajte k nej #psotoulky a pokojne nás aj označte ( @spokojenypes, @ greenmind.cz), urobíte nám tým veľkú radosť!

Tešíme sa na vás u ďalšieho dobrodružstva!

Ako sa vám tento výlet páčil? Veríme, že ste si ho užili a budeme sa tešiť u ďalších Psotoulek! 🐾

Miesta na mapke: https://mapy.cz/s/repehesaru

Čoskoro bude dobre, nebojte! Ale najprv čítajte...

Potvrdzujem, že moje domáce zviera bolo vyšetrené veterinárom, ktorý na základe stanovenej diagnózy odporučil užívanie tohto produktu.

Prečítal(a) som si a beriem na vedomie, že ak moje domáce zviera dostáva toto krmivo, odporúča sa najmenej raz za 6 mesiacov konzultovať užívanie s veterinárom.

Prečítal(a) som si a beriem na vedomie, že ak sa stav môjho domáceho zvieraťa pri užívaní tohoto produktu akýmkoľvek spôsobom zhorší, je nutné okamžite kontaktovať veterinára.

Súhlasíte so všetkými bodmi?

Pre pokračovánie v nákupu si prosím prečítajte text vyššie a zaškrtnite ÁNO.

Vo vašom košíku nič nie je. Napravíte to?

PES MAČKA OSTATNÉ VET.DIÉTY

Potrebujete poradiť? Blogujeme... Radšej videá? Poznáte Tlapka TV? Plemená / rasy psov

Odoberať novinkyChcete pravidelné novinky e-mailom?

Novinky e-mailom posielame zadarmo.
Možnosť zrušenia odoberania noviniek nájdete v každom e-maily.

Doprava ZADARMO

Vašu objednávku nad 49 € vám radi doručíme zadarmo. Do dvoch dní od objednania bude u vás. 

0220 924 080— Potrebujete pomocnú labku? Sme tu pre vás. Pondelok až štvrtok 8:00-18:00, piatok 8:00-17:00

Najlepším ocenením je váš záujem!

  • 1. miesto
  • 1. miesto
  • 1. miesto
  • Finalista 2021

Platobné metódy