Všetko pre vašich maznáčikov. Labku na to!

Domov

0220 924 080 Volajte po-št 8:00-18:00,
pia 8:00-17:00
Doprava nad 49 € ZADARMO Píšeme pre vás Tlapka TV

Blog obchodu pre chovateľov SpokojnýPes.sk

UKECANÝ PES_

Hovoríme vám pravdu. Zvlášť o krmivách.

DO OBCHODU

Prosím se nebo si vytvořte bezplatnou registraci.

Remind

Košík 0,00 0

Do dopravy zdarma zbýva 9999,- Kč
0

Obľúbené položky:

0
Menu

Psotoulky # 26 - Mariánské Lázně

Dátum: 22.7. 2021 Váš SpokojenyPes.cz

Krásny deň svorku! Tiež už netrpezlivo očakávate ďalší Psotoulky a dobrodružstvo, ktorá skrývajú? 😉 Tak si poriadne pretiahnite labky, tentoraz totiž vyrážame do druhého najväčšieho kúpeľného mesta u nás, ktoré sa pýši niekoľkými liečivými prameňmi, jedinečnou architektúrou, ale aj bezchybnými vyhliadkami. Tak hurá do Mariánskych Lázní! 🐾

Čo to sú #psotoulky?

\"Všade dobre, doma najlepšie.\" More síce nemáme, ale za to nádhernú prírodu áno! V spolupráci s   cestovateľom a fotografom Radkom vandrovku pre vás každých 14 dní pripravujeme tip na výlet po ČR , ktorý je vhodný aj pre vaše chlpáča (naháča tiež :). A aby to bolo poriadne \"dobrodruhovia\", na mieste bude vždy ukrytý psoklad, teda škatuľka s prekvapením . Ste pripravení? Vyrážame! :)

Skôr močiare, teraz kúpele

verili by ste tomu, že na mieste, na ktoré teraz jazdia turisti z celého sveta za liečivými prameňmi, sa predtým rozkladali pusté močiare? 🤔

Už od stredoveku sa ale tak nejako tušilo, že tunajšie voda nebude len tak nejakú vodou obyčajnou ... A tak ich nechal v roku 1528 vtedajší kráľ Ferdinand I. preskúmať. Medzitým už však k prameňom mieriť zástupy chorých ľudí, pretože sa o nich začalo šuškať vo veľkom. Na ten popud boli následne pramene prečistené a cesty k nim vybudované.

Aj napriek tomu niektorí z miestnych obyvateľov liečivým účinkom nedôverovali, a tak prvý pokus o založenie kúpeľov skrachoval. Za vlády Márie Terézie boli pramene opäť dôkladne skúmané a prvýkrát sa objavuje názov \"Marienbad\". V roku 1818 potom boli Mariánské Lázně oficiálne vyhlásené za verejné kúpeľné miesto.

Dnes sú \"Marianka\" druhým najväčším kúpeľným mestom u nás. Viac ako 100 vyvierajúcich minerálnych prameňov je bohatých na oxid uhličitý a minerálne soli. Z toho je využívané približne 53, prevažne železnatých, prameňov a k pitným procedúram sa ich využíva šesť (Krížový, Rudolfov, Karolínin, Lesné, Ambrožův, Ferdinandov).

Toulavé koliesko kúpeľným mestom

Naše dobrodružstvo začíname na zelenej turistickej trase kúsok od športového areálu. Ide o peknú chodník, ktorá prakticky kopíruje hlavné prieťah mestom, ale nemusíte ísť po rušnej ceste a namiesto toho si užiť krásny rozľahlý park s Úšovickým potokom. A práve ten príde vhod pre ochladenie havkáčov, ak ich práve veľké teplo alebo sú vaši chlpáči proste len prezlečené vydry.

Alexandrina prameň

Po chvíľke prichádzame k prvému prameňu, a to Alexandrina. Tento prameň vyviera pod hotelom Cristal a skôr len pár desiatok centimetrov od neho vyvieral ešte Alfrédův prameň, ktorý však postupne zanikol.

Alexandrina prameň je odporúčaný hlavne citlivejším pacientom, ktorí môžu mať sklony k hnačke a silnejší pramene by ich mohli ... ehm ... tak trochu prehnať. 😇 Prameň vyviera v romantickom altánku, v ktorom si môžete oddýchnuť na tunajšie lavičke.

Okolo kolonády

Od prameňa pokračujeme do sadov Václava Skalníka, čo je obrovský park s množstvom odpočinkových miest, krásnym jazierkom s vodotryskom a niekoľkými kamennými sochami. Tu by sa dali tráviť hodiny! 😍 Tým hlavným je ale miestne preslávená kolonáda ...

Aj keď niektoré zdroje uvádzali, že je na ňu už povolený vstup so psom na vodítku, realita je taká, že na sú stále dookola ceduľa s preškrtnutým psom. Kto vie, kde je pravda, však radšej sme to neriskovali a priamo na kolonádu nešli. Dá sa totiž obísť dookola (legálne 😜) a veľkú časť si tak prezrieť z diaľky. Aspoň sa taky nemusíte stláčať s davy turistov, ktorým sa inak prakticky nevyhnete. 😉

Kolonáda Maxima Gorkého (alebo tiež Hlavná kúpeľná kolonáda) meria približne 180 m na dĺžku a je tak najdlhšia kúpeľnou kolonádou u nás. 👍

Hneď hore je krásna budova, vnútri ktorej vyviera Krížový prameň. Ten sa predtým volal Soľný a súčasné meno získal po drevenom kríži, ktorý tu bol vztýčený ako orientačný bod pre pútnikov.

Asi najväčším lákadlom celej kolonády je spievajúca fontána. Hlavne v noci! V priemere má 18 m, ktoré pokrýva viac ako 300 trysiek. Tie potom každú nepárnu hodinu (od 7 do 19 hodín) spoločne s hudobným sprievodom rozohrávajú úžasnú show. A keď sa zdržíte o niečo dlhšie, v 21 a 22 hodín sa k tomu všetkému pridá ešte dychberúci farebné osvetlenie.

Celé to riadi počítač a autorom prvej skladby \"Hudba pre fontánu \"je skladateľ Petr Hapka. Ďalej však nasledovala diela svetových velikánov, ako je Chopin, Mozart, Bach, Smetana, Dvořák a ďalšie. Mimo kolonádu je fontána vidieť len nadrobno, ale odporúčam sem niekedy zájsť buďto bez psíkov alebo poprosiť kamaráta / polovičku / rodičia / kohokoľvek, aby vám ich na chvíľku postrážil a prezrieť si ju. Stojí to za to!

Na druhej strane je ďalšie nádherné kus architektúry, mini kolonáda Karolínina a Rudolfova prameňa. Karolínin prameň sa používa hlavne pri liečbe urologických ťažkostí a obličkových kameňov, Rudolfov má protizápalový účinok, vďaka vysokému obsahu vápnika je vhodný pri liečbe osteoporózy a je dokonca stáčaný a predávam v obchodoch.

Hor sa na vyhliadky

To by sme neboli my, aby sme vás aj v meste nevytiahli aspoň chvíľu niekam do prírody ... 😇 Vyrážame na vyhliadky! A nebojte, sú len kúsok nad kolonádou.

Mecséryho vyhliadka

Nad hotelom Royal stojí na skalnom výbežku vyhliadka s krásnym altánkom a ešte krajšom výhľadom na mesto. Vznikla už v roku 1850, a to ako pocta významnému hosťovi mesta barónovi Karlovi Mecséry.

Clementsova vyhliadka

Vyzerá ako obrie huba, ale huba to nie je ... Čo je to? Vyhliadka! 😁 Obľúbené miesto opáta neďalekého kláštora Alférda Ambróza Clements síce už trošku zarastá a výhľad je skôr menší, ale aj tak určite stojí za návštevu. Navyše je to po ceste za Psokladeeeem. 😜

Bedřichův kameň

A práve teraz vstupujeme do \"Malého Švajčiarska\", ktorého dominantou je Bedřichův kameň. Sú to vlastne len obrie balvane, ktoré ale spoločne vytvárajú celkom zaujímavé miesto na oddych, inšpiráciu, premýšľanie, ... A alebo hľadanie. Čoho? Psokladuuuu!

Psoklaaad!

Niečo mi hovorí ... Niečo mi šepká do ucha ... Že tu niekde je! 🐶

  • Chcete skúsiť dobrodružnejšie spôsob ? Zadajte vášmu čmuchacímu parťákovi nasledujúce súradnice: 49 ° 58'36 \"N 12 ° 42'55\" E
  • hafan dáva prednosť šiškou a na súradnice vám prdí? Rozkliknite si túto mapku: https://mapy.cz/s/huleposazu
  • Nedarí sa vám ho nájsť? Keď si prečítate nasledujúce vetu pospiatky, vyluštíte si nápovedu : URŮHZV IČO A YNAVLAB prízemie UNILUKS ETJEHCUMČORP

Pre prvých 10 z vás? Možno pre všetkých!

Až krabičku nájdete, urobte si radosť tým, čo ukrýva, a ideálne na oplátku vložte nejakú drobnosť s psie tematikou zase dovnútra pre ostatných.

Pre prvých 10 z vás máme pripravené prekvapko my, ale keď tam niečo necháte aj vy, urobíte tým radosť zase niekomu ďalšiemu, keď nenájde iba prázdnu krabičku!

Pssst! Skrýša krabičky je tajná a nemal by vás pri manipulácii s ňou vidieť žiadny nepísať mukel! Akonáhle vylovíte poklad, vráťte ju prosím na rovnaké miesto presne tak, ako ste ju našli. Labku na to!

Ooobrovská novinka pre rok 2021!

V každej krabičke od teraz najete okrem drobné odmeny aj jeden špeciálny symbol . Symbol, ktorý vám pomôže postupne rozšifrovať veľkú ročný tajničku , ktorá je zverejnená na www.psotoulky .sk . A keď ju rozlúštite ako prvý, vyhráte ročnú zásobu Spokoboxů úplne zadarmo! Znak nájdete vždy na spodnej strane viečka a v papierovom notese.

horšie, to nie je všetko!

  • Spokobox pre prvého nálezcu - keď ako prvý objavíte daný Psoklad a vyfotíte nám ho so svojím Chlpáčom na Instagram, kde nás označíte (#psotoulky, @spokojenypes), máte u nás Spokobox zadarmo! Zakomponujte do fotky ideálne aj okolité prostredie, buď spoločne namotivuje i ďalšie výletníkov. :)
  • Fotosúťaž - nestihli ste to ako prvý? To vôbec nevadí! Foťte, označujte a my každý mesiac vyberieme jedného z vás, komu pošleme malý darček !
  • Top 3 hľadači roka - jazdíte za Psoklady pravidelne? Na www.psotoulky.cz bude štatistika top 3 čmuchacích tímov roku 2021, ktoré následne odmeníme. Tak nás nezabudnite označovať na Instagramu (#psotoulky, @spokojenypes), podľa ktorého budeme štatistiku aktualizovať.
  • Tajnička 2021 - o tej už som písal vyššie, ale pre istotu, zapisujte si dané symboly! ;)

Máte Instagram? A mohli by sme ho vidieť?

Odfoťte na mieste nejakú Čupr fotku, pridajte k nej #psotoulky a pokojne nás aj označte ( @spokojenypes, @ greenmind.cz), urobíte nám tým veľkú radosť!

Náučný chodník Kladská

Kúsok od Mariánskych Lázní ešte doporučujeme navštíviť NS Kladská, ktorá vás v rámci 2,3 km dlhej okruhu vykoná okolo Kladského rybníka a dvoch susediacich bahňáků. Ak milujete také tie drevené horské chodníčky, tak tu budete v siedmom nebi! Tvorí väčšinu cesty a vy si tak môžete naplno užiť krásnu prírodu a trebárs aj romantických západ slnka nad rybníkom.

Náučný chodník patrí k tým vôbec najstarším u nás (vybudovaná v roku 1977 ) a na niekoľkých informačných tabuliach vás zoznámi s históriou osady. Celá lokalita patrí k tým najcennejším častiam CHKO Slavkovský les a okolo sa rozkladajú cenná rašeliniská.

Mapka trasy v Mariánkách: https://mapy.cz/s/fucujozoho

Mapka NS Kladská: https://mapy.cz/s/cacukemepe

Čoskoro bude dobre, nebojte! Ale najprv čítajte...

Potvrdzujem, že moje domáce zviera bolo vyšetrené veterinárom, ktorý na základe stanovenej diagnózy odporučil užívanie tohto produktu.

Prečítal(a) som si a beriem na vedomie, že ak moje domáce zviera dostáva toto krmivo, odporúča sa najmenej raz za 6 mesiacov konzultovať užívanie s veterinárom.

Prečítal(a) som si a beriem na vedomie, že ak sa stav môjho domáceho zvieraťa pri užívaní tohoto produktu akýmkoľvek spôsobom zhorší, je nutné okamžite kontaktovať veterinára.

Súhlasíte so všetkými bodmi?

Pre pokračovánie v nákupu si prosím prečítajte text vyššie a zaškrtnite ÁNO.

Vo vašom košíku nič nie je. Napravíte to?

PES MAČKA OSTATNÉ VET.DIÉTY

Potrebujete poradiť? Blogujeme... Radšej videá? Poznáte Tlapka TV? Plemená / rasy psov

Odoberať novinkyChcete pravidelné novinky e-mailom?

Novinky e-mailom posielame zadarmo.
Možnosť zrušenia odoberania noviniek nájdete v každom e-maily.

Doprava ZADARMO

Vašu objednávku nad 49 € vám radi doručíme zadarmo. Do dvoch dní od objednania bude u vás. 

0220 924 080— Potrebujete pomocnú labku? Sme tu pre vás. Pondelok až štvrtok 8:00-18:00, piatok 8:00-17:00

Najlepším ocenením je váš záujem!

  • 1. miesto
  • 1. miesto
  • 1. miesto
  • Finalista 2021

Platobné metódy