Extrudované krmivá
Najväčšie množstvo bežných krmív je vyrábané extrúziou. Ich výhoda je pre niekoho zároveň ich nevýhodou, čo je do určitej miery pravda. Pri extrúziu krmiva prechádzajú vyššími teplotami (nad 100 °C), z ktorých došlo k zničeniu nežiaducich organizmov (parazity, baktérie). Zároveň dôjde k rozloženiu škrobov, čím sa suroviny, ktoré ho obsahujú, stanú výrazne stráviteľnejšie. Pri vyšších teplotách môže dochádzať k degradácii vitamínov a minerálov, ktoré je potom nutné do krmiva pridať vo finálnej fáze výroby.
Lisované krmivá
Lisovaná krmivá majú od ostatných troch typov veľký rozdiel v technológii výroby. Granule neprechádzajú vyššími teplotami, ale sú lisované bez zahrievania. Aj napriek tomu, pri lisovaní vznikajú trením vyššie teploty (okolo 50 °C). Pri nižších teplotách nedochádza k degradácii živín. Na druhú stranu nedôjde k zničeniu zárodkov parazitov a nebezpečných baktérií. Nevýhodou tiež je, že nedôjde k rozloženiu škrobov, výsledkom čoho môže byť nižšia stráviteľnosť krmiva. Všeobecným problémom tohto typu krmiva je väčšinou horšie zloženie ako u ostaných druhov.
Pečené krmivá
Finálny produkt je veľmi podobný krmivám extrudovaným. Výhodou pre výrobcu je, že nemusia investovať obrovské peniaze do drahých extrudérov. Pri pečení krmivo prechádza síce o niečo menšou teplotou než u extrudácie, ale zase je ňou vystavené dlhšiu dobu.
Polosuché krmivá
Tieto krmivá sú vyrábané v rovnakom extrudéru ako krmivá extrudované. Pri výrobe sa používajú málinko nižšie teploty. Finálny produkt nie je dosušovaní ako krmivá suché. Nevýhodou tohto spôsobu výroby je to, že krmivo je nutné zabezpečiť proti zaplesneniu, čo sa väčšinou robí chemickými stabilizátormi. Musí sa tiež po otvorení rýchlo spotrebovať.
Všetky spôsoby výroby majú svoje výhody a nevýhody. V takomto svetle je skutočne výrazne dôležitejšie, čo krmivo obsahuje, než akým spôsobom je vyrábané. V krmivách sú obrovské kvalitatívne rozdiely a my sa vám pokúsime pomôcť sa zorientovať v zložení.
V budúcom dieli sa pozrieme na kvalitatívne rozdelenie krmív.