Veľmi nevhodné suroviny
V tejto kategórii vymenujeme suroviny, ktoré jednoducho dnes nemusí obsahovať ani krmivo zo strednej cenovej triedy. Do tejto kategórie môžeme zaradiť chemické konzervanty ako sú BHA, BHT, propylgallát alebo sorban draselný, ďalej fosfáty, farbivá alebo ochucovadlá predovšetkým v podobe väčšieho množstva soli, ktorá je pre psov toxická alebo menadion ako zdroj vitamínu K.
Pokiaľ nejakú z týchto surovín v krmive nájdete, ťažko môže čokoľvek zmeniť jeho zavrhnutie pri výbere vhodného krmiva pre vášho psa.
Nevhodné suroviny
V tejto kategórii nájdeme najmä suroviny, u ktorých vo väčšine prípadov vlastne ani nemôžeme rozoznať, čo je ich obsahom. Bude sa jednať o nešpecifikované suroviny ako sú vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu, vedľajšie produkty rastlinného pôvodu. Tieto položky väčšinou ukrývajú ''odpad'' zo štandardnej produkcie. Ďalšou nevhodnou surovinou je napríklad sója alebo bielkovinový hydrolizát, ktoré majú vysoký obsah bielkovín, sú lacné a nahrádzajú kvalitné bielkoviny z mäsa.
Suroviny s otáznikom
V poslednej kategórii nájdeme suroviny, ktoré pre niekoho nebudú nevhodné, pre iného absolútne. Pri tejto kategórii bude záležať predovšetkým na cene krmiva. Suroviny, ktoré by som označil za nevhodné, ale v nižších cenových kategórií krmív za prijateľné sú pšenica, kukurica alebo používanie iba rastlinných olejov, ktoré sú pre rad psov v neaktívnej forme. U kukurice a pšenice je dobré dať si pozor, že sú uvedené často v spracovanej forme napríklad v podobe múky. Osobne by som sa týmto surovinám v krmive určite radšej vyhol.
O spracovaní surovín
Dôležitým faktorom pri výbere krmiva by tiež malo byť samotné spracovanie surovín. Vždy je vhodné, aby suroviny boli čo najmenej spracované. Vyberajte teda napríklad krmivo, kde je ryža namiesto ryžovej múky, sušené mäso miesto múčky, zemiaky namiesto zemiakových vločiek atď. Aj toto bude rozhodujúce pri tom, ako bude krmivo vášmu psíkovi sedieť.
Pokiaľ krmivo všetky vyššie spomenuté suroviny neobsahuje, bude pravdepodobne bezpečné. Na druhú stranu, trendy vo výžive sa rýchlo menia a výrobcovia používajú nové a nové suroviny, takže je vždy nutná obozretnosť. Vždy je nutné si prejsť všetky položky zloženia. V budúcom diele si povieme, aké suroviny naopak vhodné sú.