Všetko pre vašich maznáčikov. Labku na to!

Domov

0220 924 080 Volajte po-št 8:00-18:00,
pia 8:00-17:00
Doprava nad 49 € ZADARMO Píšeme pre vás Tlapka TV

Blog obchodu pre chovateľov SpokojnýPes.sk

UKECANÝ PES_

Hovoríme vám pravdu. Zvlášť o krmivách.

DO OBCHODU

Prosím se nebo si vytvořte bezplatnou registraci.

Remind

Košík 0,00 0

Do dopravy zdarma zbýva 9999,- Kč
0

Obľúbené položky:

0
Menu

Výživa pod lupou - Bielkoviny

Výživa pod lupou - Bielkoviny

Dátum: 15.1. 2018 Vránová Denisa

Zloženie, percentá, obsah, čo áno a čo nie .. Stále sa opakujúce otázky zodpovedných chovateľov, ktorí vyberajú krmivo pre svojho maznáčika.

Pripravila som pre vás súbor článkov o krmivách, v ktorých sa pokúsim vysvetliť základy ohľadom krmív. Konkrétne jednoducho popísať, čo sú zložky krmív, v čom sú dôležité, koľko by ich malo krmivo obsahovať, aké sú druhy a zdroje. Skrátka všetko, čo vás zaujíma a na čo sa dotazujete.  
 
Dúfam, že vám tento stručný manuál pomôže a prinesie vám jednoduchý a prehľadný súbor informácií, vďaka ktorým budete mať v krmivách jasno. Alebo aspoň o niečo jasnejšie:)

Bielkoviny

K nevyhnutným stavebným živinám v strave psa patrí voda, bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky a vitamíny. Bez týchto látok by pes ani mačka ako živé zviera nemohli fungovať. V tomto prvom článku zo série Základné kŕmny manuál sa pozrieme na bielkoviny, inak tiež proteíny.  

Základ všetkých základov

Bielkovina je úplne prvoradou, nenahraditeľnú a nepostrádateľnou zložkou krmiva. Bielkoviny tvoria 80-90% všetkých organických látok v živočíšnom organizme. Sú základnými stavebnými látkami pre rast, regeneráciu i látkovú výmenu. Sú tvorené aminokyselinami - esenciálnymi a neesenciálními. Aminokyselina je organická kyselina, ktorá je stavebný bunkou bielkoviny. Aminokyseliny určujú biologické vlastnosti proteínu. Esenciálne aminokyseliny sú veľmi dôležité, organizmus si ich nedokáže sám vyrobiť, získať ich môže iba z krmiva (bielkovín). Napríklad pre mačky je nepostrádateľná esenciálna aminokyselina taurín. Tá je dôležitá pre správnu tvorbu a využitie žlčových kyselín, ovplyvňujú činnosť srdca a očí. Druhým príkladom u mačiek s gastrointestinálnymi problémami môže byť napríklad glutamín, ktorý je nevyhnutný pre imunitu alebo tenké črevo. Tieto aminokyseliny sú obsiahnuté v krmive pre mačky, preto psie granule mačke nemôžu nikdy poskytnúť správnu výživu.
 
Každý druh bielkoviny má jedinečné aminokyselinové zloženie, samotnú kvalitu proteínu potom určuje zastúpenie jednotlivých aminokyselín, stráviteľnosť a využiteľnosť.  
 
Bielkoviny patrí spoločne s tukmi a sacharidmi k hlavným živinám. Sú súčasťou všetkých buniek organizmu a musí byť neustále obnovované. Obsahujú uhlík, vodík, kyslík   a dusík, mnohé aj síru a fosfor, prípadne kovové prvky. Bielkoviny sú jediným zdrojom dusíka a síry, ktoré nie sú obsiahnuté v ostatných živinách. Aminokyseliny z proteínov ovplyvňujú rast, vývoj, kondíciu, kvalitu srsti, psychiku, výkonnosť i svalstvo.

Pozor na správny prísun bielkovín

na rozdiel od sacharidov, bielkoviny si telo nedokáže uchovať na neskoršie čas. Telo je skrátka nevie bez využitia zhromažďovať. Pokiaľ má zviera bielkovín nedostatok, dostaví sa porucha či ochorenie. Najčastejšie ide o problémy s rastom, vývojom, osvalením a u mačiek môže ísť aj o poruchu zraku, činnosti srdca, trávenie alebo zníženie imunity. Naopak prebytok bielkovín spôsobuje preťaženie detoxikačné kapacity pečene, obličiek a poškodzovanie vylučovacích systémov. Bielkoviny musí telo spracovať, ak ich je veľa, pri ich spracovaní sa z bielkovín uvoľňuje amoniak, ktorý putuje do krvi. Takže sa držte správneho množstva, len tak bude všetko fungovať tak, ako má.  

Koľko bielkovín by malo v krmive byť?

Krmivo pre psov by malo podľa plemena, veku a aktivity obsahovať cca 20 - 30% bielkovín. Napríklad krmivo pre šteňa veľkého psa obsahuje okolo 22% bielkovín, krmivo pre malého, dospelého a aktívneho psa môže mať obsah bielkovín okolo 30%. S vekom zvieraťa klesá využiteľnást bielkovín, preto krmivá pre starších psov obsahujú bielkovín viac. U mačacích krmív je percento bielkovín ešte vyššia, pohybuje sa v rozmedzí od 30 do 40%. U psov sú potrebné přiblžně 3-4 g bielkovín na 1 kg živej hmotnosti psa. Pre príklad sa môžete pozrieť na dávkovanie krmiva Marp Natural Clear Water , kde denná dávka krmiva pre 10 kg psa obsahuje 39 g bielkovín.  
 
Ale pozor, nepleťte si obsah bielkovín s obsahom mäsa. Obsah mäsa je vždy vyšší, než obsah bielkovín (ak sú všetky zdroje bielkovín živočíšneho pôvodu).

Z čoho by mali bielkoviny pochádzať?

Tu nastáva veľa diskutovaný a napriek tomu nie príliš rozšírený problém. Z čoho by mali bielkoviny pochádzať? Najlepšou voľbou sú živočíšne zdroje. Mnoho ľudí netuší, že bielkoviny môžu pochádzať aj z rastlinných zdrojov. Samo o sebe na tom nie je nič zlé, väčšinou sa ale rastlinné suroviny ako zdroj bielkovín používajú s cieľom znížiť náklady na výrobu krmiva. Rastlinné suroviny sú niekoľkonásobne lacnejšie ako mäso či vajcia. Krmivo pre psov by malo obsahovať min. ⅔ proteínov živočíšneho pôvodu. U mačiek je to min. 75%. Takže musíte kontrolovať obsah surovín, ktoré sú zdrojom bielkovín. To je ale veľmi ťažké, výrobcovia nie sú povinní pri všetkých surovín uvádzať ich obsah. Takže ak chcete mať istotu, voľte seriózneho výrobca, ktorý nemá problém s uvedením presného zloženie na obal krmiva.
 
S postupom času sa vyvíja nové a lepšie spôsoby, ako rastlinné suroviny spracovať tak, aby boli kvalitnými zdrojmi bielkovín. Situácia sa stále lepšie, avšak živočíšne bielkovine sa tá rastlinná stále ani zďaleka nevyrovná.

Rozdelenie zdrojov bielkovín:

Živočíšne
  • vajcia
  • materské mlieko
  • mäso
  • ryby
Úplne nejvyužitelnějším zdrojom bielkovín sú vajíčka a materské mlieko, potom mäso a ryby.  
 
Rastlinné
  • strukoviny (hrášok, sója, ..)
  • obilné zrná (pšenica, raž, kukurica, ..)
  • olejniny (ľanové semienko, ..)
  • obilné klíčky
  • zvyšky z tukového priemyslu
  • kukuričný alebo pšeničný glutén (lepok)
Najvhodnejším rastlinným zdrojom bielkovín je raž, najmenej vhodnou voľbou je pšenica.  
 
Mačky majú oveľa vyššiu schopnosť rozpoznať chuť bielkovín. Z dlhodobého pozorovania možno uviesť, že najmenej atraktívne chuť bielkovín je kuracieho pôvodu. Naopak nedokážu rozpoznať chuť sacharidov. Ak chcete mať istotu, že mačke bude krmivo chutiť, voľte krmivo s lososom, hovädzím alebo zverinou. To sú top chutné bielkoviny.  

Živočíšne vs. rastlinné bielkoviny

Živočíšne bielkoviny sú najviac využiteľné, oveľa lepšie stráviteľné, chutnejšie a o mnoho kvalitnejšie zdroje aminokyselín. Kvalitný proteín, ideálne ten živočíšny, šetrí pečeň i obličky. Rastlinné bielkoviny sú využiteľné oveľa horšie, predovšetkým pokiaľ neboli tepelne spracované. Navyše, rastlinné bielkoviny majú nedostatok aminokyselín a obsahujú antinutrièné látky (saponíny, glycinin, konglycinin alebo fytoestrogény). Takže ak sú bielkoviny len a alebo prevažne rastlinného pôvodu, váš maznáčik nemá dostatok aminokyselín, prijíma antinutrièné látky a portfólio aminokyselín nemožno doplniť ani zvýšením dávky krmiva.  
 
Rastlinné bielkoviny, pokiaľ je v krmive chceme mať, by tak mali tvoriť max. 20% celkového obsahu Bilkavin, ak však nie ste znalci v obore krmív a zo zloženia nie ste tento údaj schopní vyčítať, nechajte si radšej poradiť. Bohužiaľ trendom mnohých výrobcov krmív je zabaliť nekvalitné krmivo do pekného obalu a ponúkať ho za nekresťanské peniaze. Kto sa v zložení nevyzná, verí, že za veľa peňazí kupuje kvalitu. Pritom stačí prečítať zloženie.  
 
Pravidlo, ktorým sa ale musí riadiť všetci výrobcovia je poradie surovín. Poradie surovín určuje podiel či množstvo v zložení. Takže na prvom mieste bude uvedená surovina, ktorá je obsiahnutá v zložení v najvyššom percente. Druhá pozícia patrí surovine v druhom najvyššom zastúpení a tak ďalej. Ak bude na prvom mieste kukurice, na druhej kukuričný šrot a na treťom mieste kuracie mäso, je jasné, že väčšina bielkovín je rastlinného pôvodu. Dajte ale pozor, ak bude v zložení uvedených viac produktov z jednej suroviny, napr. Kukurica 20%, kukuričný glutén 15%, kuracie mäso 12%, kukuričná múka 10%, .. Z tohto príkladu je jasné, že min. 45% surovín je vlastne kukurica a mäso len 12%. Teda aj tu je úplná väčšina bielkovín rastlinného pôvodu.

Alergia na bielkovinu

Bohužiaľ, jednou z mála nevýhod bielkovín je, že je alergénne. Najčastejšie ide o kuracie, hovädzie alebo rybie proteín. Ak má váš pes alergiu na niektorý druh bielkoviny, je potrebné zvoliť krmivo, ktoré daný zdroj alergénne bielkoviny neobsahuje. Výdatné je teda, pokiaľ má maznáčik dlhodobejšie zažívacie ťažkosti, zájsť k veterinárovi a nechať ho vyšetriť. Ak neviete, ktorý proteín spôsobuje problémy, môžete skúšať krmivo za krmivom, s psíkom či mačkou tak experimentovať a nakoniec na daný alergén ani prísť nemusíte.  
 
Častým omylom je, že ak má pes alergiu napr. na kuracie proteín, chovatelia odmietajú podávať krmivo, ktoré obsahuje kurací tuk. Rovnako tak prialergiu na mäso z lososa nechcú krmivo s lososovým olejom. Je potrebné si uvedomiť, že alergiu spôsobuje iba proteín, nie tuk, v tomto prípade teda iba mäso alebo mäsová múčka. V prípade alergie je stávka na istotu krmivo s jahňacím mäsom. Bielkoviny z tohto mäsa sú len pri veľmi nízkeho percenta zvierat alergénne. Krmivá s jahňacím mäsom mávajú nižší obsah mäsa, práve preto, aby bola receptúra ,, ľahšia '', ľahšie stráviteľná a vhodná aj pre alergikov.
 
Vždy, keď si nebudete istí, požiadajte o radu veterinára alebo odborníka z odboru krmív. Ide predsa len o zdravie, ktoré má aj váš maznáčik len jedno.
 
Bielkovinové desatoro :
  • bielkovina je základná a nepostrádateľná zložka krmiva
  • bielkoviny sú tvorené aminokyselinami, kedy sú všetky veľmi dôležité
  • prebytok, rovnako tak i nedostatok, škodí
  • uprednostňujte proteíny živočíšneho pôvodu
  • proteíny rastlinného pôvodu neobsahujú všetky aminokyseliny
  • kontrolujte, či krmivo obsahuje potrebné množstvo bielkovín
  • v prípade alergie na niektorú bielkovinu voľte hypoalergénne krmivo s jahňacím mäsom
  • najlepším zdrojom proteínov je materské mlieko, vajíčka a mäso
  • najmenej vhodným zdrojom je pšenica
  • kontrolujte pomer živočíšnych a rastlinných proteínov v celkovom objeme
 
v krmivách sa vyznáme. Labku na to!  

Zoznam odporúčaných produktov

Čoskoro bude dobre, nebojte! Ale najprv čítajte...

Potvrdzujem, že moje domáce zviera bolo vyšetrené veterinárom, ktorý na základe stanovenej diagnózy odporučil užívanie tohto produktu.

Prečítal(a) som si a beriem na vedomie, že ak moje domáce zviera dostáva toto krmivo, odporúča sa najmenej raz za 6 mesiacov konzultovať užívanie s veterinárom.

Prečítal(a) som si a beriem na vedomie, že ak sa stav môjho domáceho zvieraťa pri užívaní tohoto produktu akýmkoľvek spôsobom zhorší, je nutné okamžite kontaktovať veterinára.

Súhlasíte so všetkými bodmi?

Pre pokračovánie v nákupu si prosím prečítajte text vyššie a zaškrtnite ÁNO.

Vo vašom košíku nič nie je. Napravíte to?

PES MAČKA OSTATNÉ VET.DIÉTY

Potrebujete poradiť? Blogujeme... Radšej videá? Poznáte Tlapka TV? Plemená / rasy psov

Odoberať novinkyChcete pravidelné novinky e-mailom?

Novinky e-mailom posielame zadarmo.
Možnosť zrušenia odoberania noviniek nájdete v každom e-maily.

Doprava ZADARMO

Vašu objednávku nad 49 € vám radi doručíme zadarmo. Do dvoch dní od objednania bude u vás. 

0220 924 080— Potrebujete pomocnú labku? Sme tu pre vás. Pondelok až štvrtok 8:00-18:00, piatok 8:00-17:00

Najlepším ocenením je váš záujem!

  • 1. miesto
  • 1. miesto
  • 1. miesto
  • Finalista 2021

Platobné metódy