Princíp výroby
Nechali sme si poradiť od povolanejších, a tak sme sa obrátili priamo na výrobcu, ktorý vyrába za studena lisované granule a nebojí sa hovoriť ako. Teda nie je to on, ale ona – Fatima Maktari. Stojí za značkou Tribal, ktorá si skalopevne stojí za dvoma faktormi produkcie skvelého krmiva. Prvým je výber perfektných surovín a druhý použitie metód s minimálnym spracovaním. Lisovanie za studena umožňuje použiť nižšie teploty a tlak oproti tradičnej extrudovanej metóde. A dokonca používajú čerstvé mäso, čo je v tomto odvetví rarita.
Hovoríte si, prečo je to rarita? Veď skoro každá značka s týmto spracovaním hlása jeho vysoký obsah mäsa a prirovnáva to k BARFu? Hneď si to vysvetlíme.
Európska legislatíva má presne stanovené hodnoty teplôt, ktoré sa musia dodržiavať pri výrobe papaní pre našich domácich miláčikov, respektíve aj zložiek, ktoré do neho patria. Môžete si to vyhľadať pod nariadením EÚ 142/2011 v prílohe IV a kapitole III. Tam sú uvedené metódy spracovania vedľajších živočíšnych produktov. Jednou z nich je dosiahnutie teploty jadra produktu až 133 °C.
Nesmieme zabúdať na fakt, že sa pri výrobe granúl lisovaných za studena tiež používajú mäsové múčky ako pri bežných extrudovaných granulách. Rozdiel je potom pri výslednej metóde spracovania.
Vráťme sa späť k Fatime ak tomu, že využíva vo svojich receptúrach čerstvé mäso. Ako je to možné? Odpoveď je jednoduchá – mäso si spracovávajú sami vo výrobe. Samozrejme, že pri tvorbe takýchto granúl nemôžete do receptúry hodiť tepelne nespracovanú „flákotu“. Pretože teploty lisu nie sú dostatočne vysoké, aby zabránili mikrobiálnej kontaminácii.
Čerstvé mäso sa varí pri 90 °C a následne suší pri 65 °C (teplota 90 °C spadá pod normu spomínanú vyššie). Takto upravené mäso je možné použiť v receptúre. Zároveň jednou z požiadaviek na výrobný proces je, aby teplota jadra krmiva nepresiahla 95 °C v celom dodávateľskom procese – od surovín až po výsledný produkt. Samotné lisovanie prebieha za teploty 65 °C.
Pre koho sú stvorené
Nová metóda spracovania prináša mnoho možností, ale aj úskalia. Granule lisované za studena nezaťažujú žalúdok, napomáhajú hladkému tráveniu. Môžu slúžiť ako prevencia proti torzii žalúdka, pretože nebobtnajú (existuje o tom ale len málo štúdií s nejasnými výsledkami). Vďaka procesu výroby obsahujú prirodzene nižší obsah tuku. Čo je skvelá voľba pre našich gaučiakov so sklonom k nadváhe, psíkov trpiacich ochorením pankreasu, u ktorých sa musí strážiť tuk v krmive, a najmä pre psíkov s veľmi citlivým trávením. Zloženie býva často hypoalergénne, preto je vhodné pre alergikov či chlpáčov s rôznymi stupňami intolerancií.
Pre koho vhodné nie sú
Ale! Nezabúdajme ani na úskalie tohto spracovania. Ak ste športovec vy aj váš štvornohý kamoš, nebude tento druh granuliek asi tou správnou voľbou. Psík s vysokým stupňom záťaže vyžaduje veľmi bohaté zloženie s vysokým obsahom bielkovín a tukov. Tento výrobný proces zatiaľ neumožňuje dosahovať také hodnoty. Tie vám poskytnú len extrudované granule alebo správne vyvážená dávka BARFu.
Slovo na záver
Výrobné procesy sa stále inovujú a my sa snažíme držať krok. Preto vám radi predstavíme novinky v našom sortimente a zároveň aj to, prečo sme si ich zvolili. Máme radi transparentnosť a viditeľnú dôveru v receptúry výrobcov. Tiež sa radi vzdelávame v nových problematikách krmív, aby sme vám vedeli lepšie zodpovedať vaše otázky.