Nízky glykemický index
V popisoch krmív a na obaloch sa často objavuje spojenie nízky glykemický index. Niektorí z vás možno už vedia, že to je dobre, ale prečo vlastne? Nízky glykemický index nám zabezpečuje lepšiu stráviteľnosť krmiva. Zaťaženie organizmu je nižšia a tým pádom stúpa využiteľnosť energie.
Antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Voľné radikály sú prirodzenou súčasťou pochodov v tele, ale dostávajú sa do organizmu tiež neprirodzene, napr. Z dymu, výfukov a všeobecne zo znečisteného ovzdušia. Nadmiera voľných radikálov je škodlivá, a preto ich potrebujeme redukovať.
Medzi najčastejšie užívanými antioxidanty patrí selén, zinok a vitamíny A, B6, C a E. Silným prírodným antioxidantom je napr. spirulina či karotenoidy.
Tokoferoly
Tokoferoly sú antioxidanty. Ide o vitamín E, ktorý je rozpustný v tukoch, nachádza sa najmä v rastlinných olejoch, špenátu, orechoch či obilninách. Môžete sa stretnúť aj so špecifickejšími výrazmi, ako je alfa, beta, gama či delta-tokoferol alebo tokotrienoly.
Tokoferoly oi. Posilňujú imunitný systém a bráni tvorbe krvných zrazenín.
Popol či popoloviny v krmive
Často sa ľudia čudujú, prečo sa do krmiva pre psov pridáva popol. Nie je to ale ten popol, ktorý si väčšina z nás predstaví a ani sa do krmiva nepridáva. Popol či popoloviny sú prirodzenou súčasťou, ukazujú hodnotu anorganické zložky. Obsah v krmive napomáha vyhodnocovanie kvality krmív. Ideálne obsah je v rozmedzí 5 - 8%, vyšší obsah popole znižuje stráviteľnosť krmiva.
Proteín / bielkovina
Bielkoviny čiže proteíny sú základným stavebným materiálom pre telo. Pre psov sú lepšie stráviteľné živočíšne bielkoviny, a preto by základom krmiva malo byť mäso. Pri čítaní zloženie musíme rozlišovať tri údaje:
- hrubé proteíny - celkový obsah všetkých bielkovín v krmive (teda tých živočíšnych i rastlinných)
- obsah živočíšnych bielkovín - spravidla je udávaný ako percentuálny pomer živočíšnych bielkovín voči rastlinným
- obsah mäsa - obsah akýchkoľvek živočíšnych zložiek, detaily nájdete v zložení
Hodnoty bielkovín sa zisťujú z výsledného produktu - z granúl. Oproti tomu obsah mäsa je často udávaný v pôvodnom stave.
MOS, FOS
Niekedy sa v zložení stretnete so skratkami a inokedy s plnými názvami - mannanoligosacharidy a fruktooligosacharidy. Ide o látky s prebiotickými účinkami, ktoré pomáhajú v boji so škodlivými črevnými baktériami.
Máte ešte ďalšie pojmy, s ktorými sa stretávate a nie ste si istí, čo presne znamenajú? Napíšte nám, poradíme.